Anne-Marie Mineur

Weblog
Anne-Marie Mineur

zondag 13 december 2015, 16.06 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: Geen categorie

Klimaatblogs op OneWorld.nl

De afgelopen week was ik op de klimaatconferentie in Parijs, de COP21. Voor OneWorld.nl schreef ik een reeks weblogs over mijn ervaringen: zowel wat er voor als achter de schermen gebeurde. Hieronder vind je, vetgedrukt, de links naar alle zes de blogs.

Maandag: Hoe de tegenstanders van een klimaatakkoord een opvallend groot podium krijgen

Dinsdag: Het klopt niet dat bedrijven zoveel ruimte krijgen op een klimaattop

Woensdag: Eén grote poppenkast

Donderdag: Er stroomt olie door de aderen van Cañete

Vrijdag: Lucht- en scheepvaart ontspringen weer de dans

Zaterdag: Een leuke kerstbonus voor de lobbyisten

zondag 22 maart 2015, 21.34 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: CETA, Europa, ISDS, TTIP, vakbond, vrijhandelsverdragen

Handelsverdrag EU-VS moet worden bestreden

(Dit artikel verscheen eerder op Joop.nl)
De satirische presentatie die Arjen Lubach vorige week zondag gaf van TTIP, het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, sloeg in als een bom. De hashtag #TTIPalarm was in één klap trending topic, de website stop-ttip.org ontving opeens duizenden handtekeningen uit Nederland en sindsdien staat dit ingrijpende verdrag midden in de schijnwerpers. Tot de Tweede Kamer is die nieuwe realiteit nog niet doorgedrongen, maar mogelijk gaat de nieuwe opstelling van de FNV een beslissende rol spelen.
(meer…)

dinsdag 10 maart 2015, 17.32 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: Europa, TTIP, vrijhandelsverdragen

Geen vrijhandelsverdrag zonder referendum

Dit artikel verscheen eerder op Joop.nl
De nieuwe Europese Commissie zou het allemaal anders gaan doen: voorzitter Juncker en eurocommissaris Timmermans stelden eensgezind dat veel Europese burgers klaar zijn met de Europese bemoeizucht. Nationale parlementen moeten zo min mogelijk voor de voeten worden gelopen. In de praktijk doet de nieuwe Commissie er nog steeds alles aan om te voorkomen dat nationale parlementen het laatste woord hebben, zeker bij de handelsverdragen die Europa wil afsluiten. Wat ons betreft is het vanzelfsprekend dat nationale parlementen verdragen kunnen goedkeuren danwel verwerpen. Bij ingrijpende verdragen, zoals het TTIP-verdrag met de VS, is een referendum op zijn plaats.

Nederland wil minder Brussel

Nederland wilde inderdaad minder Brussel - Grondwetreferendum 2005


(meer…)

dinsdag 10 februari 2015, 16.42 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: Europa, TTIP, transparantie, vrijhandelsverdragen

Regelgeving in TTIP nog steeds ondemocratisch en ondoorzichtig

De manier waarop de Europese Commissie regelgeving wil gaan weggeven aan het bedrijfsleven, leidt tot grote zorgen bij de SP. De nieuwe voorstellen in het kader van het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, halen de democratische controle weg bij de volksvertegenwoordiging en zetten een streep door de onafhankelijkheid en transparantie van onze wetten en regels.

Open de deur voor transparantie

Open de deur voor transparantie. Foto: GUE/NGL

(meer…)

maandag 26 januari 2015, 14.30 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: CETA, Europa, ISDS, vrijhandelsverdragen

Volksraadpleging boeit Europese Commissie niet

Dit bericht verscheen eerder op Joop.nl
Wie denkt dat Europa niet leeft onder haar inwoners, moet zich eens verdiepen in de publieksraadpleging die afgelopen zomer gehouden werd over het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Het aantal reacties was bijna 150.000 — tientallen malen hoger dan welke eerdere raadpleging dan ook.

CETA-verdrag Canada-EU

Warme betrekkingen tussen Canadees premier Harper en voormalig EU-commissievoorzitter Barosso. Foto CC: http://foodsecurecanada.org/sites/default/files/ceta.jpg

(meer…)

woensdag 14 januari 2015, 17.03 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: CETA, Europa, ISDS, vrijhandelsverdragen

Europese commissie moet stoppen met arbitragesysteem

Nooit eerder riep een publieke consultatie van de Europese Commissie zo veel respons op als die over het arbitragesysteem ISDS in het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Bijna 150.000 reacties ontving Eurocommissaris Cecilia Malmström van Internationale Handel, 569 daarvan van organisaties, de rest van burgers. 97% van de reacties was zeer kritisch. Malmström heeft de onderhandelingen over het arbitragesysteem stilgelegd, om te kunnen overleggen met de betrokken partijen. De SP stelt dat Malmström moet stoppen met ISDS, niet alleen in de onderhandelingen met de Verenigde Staten, maar nog veel dringender: met Canada.

Happy Birthday, Mr Juncker

Foto: GUE/NGL

(meer…)

dinsdag 13 januari 2015, 12.00 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: Europa, ISDS, vrijhandelsverdragen

Vrijhandel blijkt Paard van Troje

SP-ledenblad de Tribune had een uitgebreid artikel over de gevaren van de geschillenbeslechting in de nieuwe vrijhandelsverdragen, met de cryptische titel ISDS.

Beeld: SP

Vrijhandel blijkt Paard van Troje - Beeld: SP

dinsdag 9 december 2014, 18.24 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: Europa, TTIP, vakbond, vrijhandelsverdragen

Wie voor koopkracht en echte banen is, is tegen TTIP

Onder het motto “koopkracht en echte banen” strijdt de FNV voor maatregelen die de economie aanzwengelen en die fatsoenlijk werk opleveren. Minister Ploumen zegt dat die doelen bereikt worden door het onlangs gesloten handelsverdrag met Canada (CETA), en het handelsverdrag met de Verenigde Staten waarover nu wordt onderhandeld (TTIP). Het tegendeel is echter waar. Het zou dan ook goed zijn als de FNV zich actief zou aansluiten bij het groeiend verzet tegen deze multinationalakkoorden.

TTIP-demo Berlijn

Foto: Uwe Hicksch (CC)


(meer…)

donderdag 23 oktober 2014, 22.03 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: CETA, Europa, ISDS, TTIP, regulatory cooperation, vrijhandelsverdragen

Vrijhandelsverdragen ondermijnen Europese democratie

De vrijhandelsverdragen waarover de Europese Unie onderhandelt met de Verenigde Staten, Canada en nog 20 andere landen, moeten de kwakkelende Europese economieën uit het slop trekken. Het is echter maar zeer de vraag of ze dat gaan doen, en of de prijs daarvoor niet veel te hoog is, stelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur op politiek weblog Sargasso.

zaterdag 18 oktober 2014, 22.11 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: ISDS, TTIP, vrijhandelsverdragen

Juncker kortwiekt vrijhandelsverdrag TTIP

De beoogde voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, wil stoppen met het omstreden geschillenbeslechtingssysteem ISDS in het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP. Dat onthulde NRC-journaliste Caroline de Gruyter afgelopen woensdag. Juncker zou daarmee het vertrouwen van de burger willen terugwinnen. De SP stelt vragen.
(meer…)

Volgende pagina »

Recente reacties

Twitter-berichten

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Veelgebruikte termen

A27 Agnes Kant AOW arbeiders beeldvorming bestuur bezuinigingen brainstorm Buitenweg burgerinitiatief commissie farmaceutische industrie fractie GroenLinks Hessing HR-A27 Jan Marijnissen Larenstein ledenvergadering links LUW marktwerking Marx marxisme onderhandelingen onderzoek partijcultuur Paulus Jansen peilingen privacy progressief provinciale staten publicatie Rijkswaterstaat sociaal-democratisch socialisme SSGM statenfractie Sytze Faber thuiszorg Tweede Kamer verkiezingen versoepeling ontslagrecht WW zorg