Anne-Marie Mineur

Weblog
Anne-Marie Mineur

dinsdag 9 december 2014, 18.24 uur – Anne-Marie Mineur
Categorie: Europa, TTIP, vakbond, vrijhandelsverdragen

Wie voor koopkracht en echte banen is, is tegen TTIP

Onder het motto “koopkracht en echte banen” strijdt de FNV voor maatregelen die de economie aanzwengelen en die fatsoenlijk werk opleveren. Minister Ploumen zegt dat die doelen bereikt worden door het onlangs gesloten handelsverdrag met Canada (CETA), en het handelsverdrag met de Verenigde Staten waarover nu wordt onderhandeld (TTIP). Het tegendeel is echter waar. Het zou dan ook goed zijn als de FNV zich actief zou aansluiten bij het groeiend verzet tegen deze multinationalakkoorden.

TTIP-demo Berlijn

Foto: Uwe Hicksch (CC)


Canadese en Amerikaanse bedrijven willen graag onze markt op, maar hanteren minder goede regels op gebied van arbeidsrechten, milieunormen en productveiligheid. Europese bedrijven zijn bang voor de strengere regels op financiële producten aan de andere kant van de oceaan. De bedoeling van handelsverdragen is dat de EU, Canada en de Verenigde Staten elkaars regels gaan erkennen. Daarmee ontstaat een grote interne markt met minder regels en oneerlijke concurrentie. Want allicht dat een product goedkoper is als het niet aan veiligheidsnormen hoeft te voldoen, of als werknemers slechter worden betaald. Tegen dergelijke concurrentie kunnen Europese bedrijven niet op. Die zullen het loodje leggen. De druk om ook Europese wetgeving te verslechteren neemt alleen maar toe. Koopkracht en echte banen kunnen we dus vergeten. Die conclusie trekt ook econoom Jeronim Capaldo van Tufts University in een onafhankelijke studie. Hij berekent dat het vrijhandelsverdrag met de VS zal leiden tot een verlies van 600.000 banen in de Europese Unie en een verlies van inkomen uit arbeid van tot wel €5.000 per werknemer.

Een private geschillencommissie (ISDS) is een ander nieuw onderdeel van de handelsverdragen. Ondernemingen kunnen daar een land aanklagen wanneer democratische beslissingen hun bedrijfsresultaten zouden kunnen beïnvloeden. Met een beroep op ISDS heeft het Franse bedrijf Veolia Egypte voor €60 miljoen aangeklaagd toen het minimumloon verhoogd werd van €43 naar €74 per maand. Het Zweedse bedrijf Vattenfall klaagde Duitsland voor €3,5 miljard aan toen het land besloot om alle kernreactoren voor 2022 te sluiten. De invloed van multinationals op de democratische besluitvorming wordt hiermee veel te groot. Want in wiens belang handelt zo’n bedrijf? Alleen in zijn eigen belang en dat van de aandeelhouders. Het grotere publieke belang wordt ondergesneeuwd en burgers draaien op voor de bedragen die de staat aan multinationals betalen.

De plannen gaan nog verder. Er wordt ook gesproken over een nieuwe manier van regelgeving die buiten het Europees parlement om wordt afgetikt met het bedrijfsleven. Er wordt bovendien in het geheim al sinds 2012 gesproken over een handelsverdrag met in totaal 50 landen (Trade in Services Agreement) waarin publieke diensten kunnen worden geprivatiseerd, inclusief onderwijs, gezondheidszorg en drinkwatervoorziening. Nederland is erg gevoelig voor dit verdrag, omdat we al in heel veel publieke diensten marktwerking hebben ingevoerd. We gaan daarmee een weg in die onomkeerbaar is, we zien iedere dag de voorbeelden dat privatisering niet heeft geleid tot goedkopere voorzieningen (ziektekosten, elektriciteit ). Alleen al in Spanje heeft de privatisering van het drinkwater geleid tot een kostenstijging van 40%.

Het verzet tegen deze verdragen neemt gelukkig hand over hand toe. Na Europese vakbondskoepels heeft ook de Duitse vakbondskoepel zich uitgesproken tegen het vrijhandelsverdrag met Canada. Ook de Internationale vakbonden voor publieke diensten waar Abvakabo FNV deel van is, heeft zich hiertegen uitgesproken. Wat minister Ploumen binnenhaalt, is een Paard van Troje. De noodzaak om te zorgen voor meer koopkracht en echte banen is groot. Deze vrijhandelsverdragen sturen ons echter radicaal de verkeerde kant op.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

Recente reacties

Twitter-berichten

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Veelgebruikte termen

A27 Agnes Kant AOW arbeiders beeldvorming bestuur bezuinigingen brainstorm Buitenweg burgerinitiatief commissie farmaceutische industrie fractie GroenLinks Hessing HR-A27 Jan Marijnissen Larenstein ledenvergadering links LUW marktwerking Marx marxisme onderhandelingen onderzoek partijcultuur Paulus Jansen peilingen privacy progressief provinciale staten publicatie Rijkswaterstaat sociaal-democratisch socialisme SSGM statenfractie Sytze Faber thuiszorg Tweede Kamer verkiezingen versoepeling ontslagrecht WW zorg